RSS

Smacznie – zdrowo – demokratycznie

22 Czer

Pozwólcie, że wrócimy na chwilę do okresu przygotowań do Tygodnia Dzieci. Czas ten był ściśle związany z podejmowanym w projekcie Erasmus + aktywnym uczestnictwem dzieci w życiu przedszkolnym i podejmowaniem decyzji w niektórych obszarach, nawiązujących do potrzeb wychowanków oraz rozwoju ich samodzielności. 

Znaczącym zagadnieniem, w którym dzieci w ostatnich miesiącach poszerzyły swoją przestrzeń umiejętności i spektrum decydowania jest dieta i różnorodne aspekty związane ze spożywaniem posiłków. O zmianach w organizacji posiłków opowiemy Wam wkrótce, tymczasem warto zatrzymać się nad procesem decydowania dzieci o jadłospisie w trakcie Tygodnia Dzieci 2016.

Otóż w ciągu jednego z majowych tygodni dzieci w grupach dyskutowały nad jadłospisem, zawierającym ich ulubione potrawy, a jednocześnie mającym cechy zdrowego posiłku. Dyskusje w grupach odbywały się rożnymi metodami – za pomocą burzy mózgów, głosowania przez podniesienie ręki, głosowania na kartach zawierających ilustracje posiłków wyszukanych uprzednio przez dzieci w internecie, wartościowania za pomocą żetonów. Zresztą, zobaczcie sami…

W degustacji wybranych dań uczestniczyły przedszkolaki zebrane na Radzie Dziecięcej. Wspólnie z rodzicami dzieci kosztowały sałatki i pasty przygotowywane przez przedszkolne panie kucharki, poznawały smaki owocowych herbat i zapach stosowanych w kuchni ziół. Przy okazji, mamy przedszkolaków zaintrygowane smakiem potraw dopytywały o przepisy i ich sekretne składniki.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Efektem demokratycznych dyskusji, smakowych degustacji i zdrowotnych konsultacji był wyjątkowy jadłospis przygotowany przez dzieci – dla dzieci. Na śniadanie zapachniała im jajecznica czy pieczone mięso mielone w bułeczce z sałatą. Drugie śniadanie opanował arbuz, surowe marchewki i truskawki. Na obiadowych talerzach przedszkolaków znalazły się miedzy innymi: rosół, zupa ogórkowa i pomidorowa, nuggetsy z koperkowym dipem, wrapsy z warzywami, pierogi z jagodami oraz placki ziemniaczane z gulaszem. Deser w postaci ryżu z jabłkiem, budyniu z musem owocowym, jogurtu z truskawkami i musli, naleśnika z czekoladą czy gofra z owocami smakował dzieciom znakomicie!

Oj, warto być dzieckiem. Szczególnie, gdy w przedszkolu jest smacznie, zdrowo i … demokratycznie!

 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 22 czerwca 2016 w erasmus, Odkrywamy

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s